Media – muziek

foto Davy De Pauw

Nieuw album
Verre Rien!

‘Everything we always performed on stage but never recorded.’

Daar is de lente en daar zijn De Dolfijntjes met een fonkelnieuw album.
De boreling heet Verre Rien, West-Vlaams voor Ver Rijden. Sommigen lezen er Glas Niets in en dat vinden de Dolfijntjes helemaal prima.

Het is het derde album van de band rond de twee Wimmen, Opbrouck en Willaert.

Op Verre Rien staan tien nummers die De Dolfijntjes al jaren live spelen maar nog nooit hebben opgenomen. Tien nummers waarvan de basistracks werden geregistreerd tijdens een 24 uur durende opnamemarathon in de Stadsschouwburg van Kortrijk.

Filip Tanghe (werkte al samen met Balthazar, Tourist LeMC, Tamino, BlackWave, Warhaus, Hannelore Bedert …) installeerde er zijn mengpaneel, enkele microfoons, reverbs, delays en processors. De Dolfijntjes namen hun intrek in de voor de gelegenheid tot studio omgetoverde parterre.

Door pandemische omstandigheden stond deze magische theaterzaal leeg en dienden de verlaten balkons en fluwelen stoeltjes als klankkast voor het prettig gestoorde Dolfinarium.

Deze zelfgekozen quarantaine zorgde voor een muzikale focus bij de band en werd online gevolgd door enkele duizenden fans. 24 uur lang Big Dolphin op YouTube en Facebook.

In de weken daarna werden alle backings, overdubs en lead vocals opgenomen in de North Garden Studios in Kortrijk met Filip Tanghe als producer.

Astrid Stockman kwam langs om het titelnummer Verre Rien van een sprankelende sopraanpartij te voorzien en de ingetogen West-Vlaamse versie van ABBA’s Knowing me Knowing you werd om juridische redenen vervangen door het op maat gemaakte en wondermooie Petit Requiem.

De Dolfijntjes zagen in het olieverfschilderij Durbuy-Merelbeke-Durbuy van Kamagurka de perfecte albumhoes voor Verre Rien. De man op de fiets is op weg naar nergens.  Hij kan overal naartoe. De vraag is: hoe ver moet hij nog rijden? 

Verre Rien is een explosie van zalige zotheid die zijn gelijke niet kent in de Belpop. De Dolfijntjes morrelen aan de grenzen van het ernstige en injecteren de popmuziek met een deugddoende dosis humor. Genetisch gemanipuleerde accordeons, glanzend koper en vintage getunede keyboards geven het album de kracht en de heerlijkheid waarop gedanst kan worden. Geniet van het West-Vlaams absurdisme en van het onversneden spelplezier. Volume on!

De Dolfijntjes, finally caught on vinyl!

VINYL - KOM TOCH WERE (2009)

Limited edition met 4 versies van ‘Kom Toch Were’

After Summer version / Headphone remix / Alernative remix / Album version

CD - DOLFIJNTJES (2008)

CD - BUK (1998)